2018 őszi hírlevél

A 2018-as tavaszi szezon – időjárási szempontból - az eddigieknél is nagyobb kihívás elé állította a növénytermesztéssel foglalkozó szakembereket. Leküzdve a nehézségeket, túl egy szélsőségesen meleg nyáron remélhetőleg egy kellemesebb őszi szezonban kezdődhet el a következő évre való felkészülés. Ebben igyekszünk segítséget nyújtani hírlevelünkkel, mely a 2019. évi egynyári és muskátli katalógusunk újdonságait mutatja be. Mind azon túl, hogy ezek a brosúrák felsorolják a FLORENSIS és HAAK cégek következő évi kínálatát, ötletekkel és megoldásokkal is szolgálnak nem csak a termesztéssel, hanem a tervezéssel foglalkozó szakemberek számára is. Ezek a koncepciók a vásárlói és felhasználói visszajelzéseknek köszönhetően születnek meg és a megújulás lehetőségét kínálják.

Begonia Squad

Ezen a gyűjtőnéven a megszokott Begonia fajták új, modern koncepcióval kiegészítve léphetnek a piacra. Kiváló nyári teljesítményüket az idei évben is bizonyították, emellett a minimális ápolási igény és a folyamatos virágzás is amellett szól, hogy stabilan megállják helyüket a piacon. Felhasználási területük széles körű, kaspóba, cserépbe, pakkba és szabadföldbe egyaránt jól alkalmazhatók.

Begonia semperflorens Juwel F1 Mix Begonia tuberhybrida Illumination F1 Rose Begonia x hybrida Dragon Wing Red Begonia x hybrida Megawatt Red Green Leaf

Calibrachoa x hybrida

A FLORENSIS könnyen termeszthető, egyöntetű és kompakt sorozatokat kínál a termesztőknek. A 'Cabaret' szép zárt, gömb alakú habitusával kisebb cserepekbe és kaspókba ajánlható, a legjobban programozható fajta. A 'Conga' különleges, vonzó színű virágaival és kevés egyedi igényével (PH, növekedésszabályozás) ideális választás a környezetbarát termesztéshez. A 'Can-Can Rosies' lazább habitusú, telt virágú, korai fajta. A közepesen kompakt 'Chameleon' élénk színű virágai a napok hosszának és a fény minőségének függvényében változtatják színüket. Újdonságként a fajták mellett vegyes beültetéseket is kínálunk.

Cabaret Sky Blue Conga Pink Conga MixMasters Dancing Flames Conga MixMasters White-Yellow-Blue

Cleome x hybrida

Ideális virágágyi kiültetésbe, de nagyobb cserébe, dézsába is jól mutat. A ’Magenta’ mellett újdonságként a rózsaszín virágú ’Pink Lady’ is rendelhető.

Magenta Pink Lady

Coleus x hybrida

Egy teljesen új koncepció keretén belül sikerült egy egységes, kompakt, jól elágazódó, egymással jól kombinálható fajtákból álló sorozatot a ’Flame Thrower’ –t a piacra dobni.

Chilli Pepper Habanero Spiced Curry

Dahlia x hybrida

Újdonságként mutatkozik be az idei szezonban a 16 színből álló ’Dalina Maxi’ sorozat. Erős növekedésű, nagy virágú fajta, rendkívüli kerti teljesítménnyel. Ideális nagyobb edényekbe, gyorsan készáru nevelhető belőle.

Acapulco Salinas Cadena Tequila

Dianthus chinensis

Vadonatúj ígéretes sorozat került be a szortimentbe ’Corona’ néven. A kompakt növényeken már a korai időszakban különleges színű, egyszerű, nagyméretű virágok nyílnak. Jellemzően egész nyáron át gazdagon virágzik.

Raspberry Strawberry Lavender Picotee Rose/Cherry Red/White

 Osteospermum ecklonis

A piacon meghatározó szerepet tölt be a FLORENSIS Osteospermum kínálata. Ezt erősíti az idei szezon újdonsága a ’Dalina’ sorozat. Ez a hideghatás nélkül is termeszthető fajta az őszi és tavaszi időszakra egyaránt jól időzíthető. Nagy, mutatós virágaival, széles színválasztékával jól beilleszthető az eddigi kínálat mellé, így a régebbi fajtákkal együtt a Vevők számára is vonzó választék alakítható ki.

Double Fransisco Felicity Elena Inez Rubina

Pentas lanceolata

A ’Lucky Star’ sorozat az idei szezonban mint cserepes növény mutatkozott be, azonban kipróbálva - a többi hagyományos egynyári dísznövényhez hasonlóan nagyobb edénybe, virágládába és szabadföldbe ültetve - a nyári hőség ellenére is kiváló teljesítményt nyújtott. Tapasztalataink szerint az elvirágzott részeket nagyon gyorsan takarják az új virágos hajtások, így a növény díszítőértéke kiváló.

Petunia x hybrida

A 2018-as katalógusban ’Collection’ gyűjtőnéven találhattuk meg a különleges színű petúniákat. Ez a kínálat tovább bővült, a Viva sorozat néhány tagja (Pl. Viva Black, Viva Cappucino) és pár újdonság (Red Star, Picotee Blue, Burgundy Star, Austria Yellow) is bekerült ebbe a csoportba. Igazán különleges az egyedülálló színkombinációjú ’Constellation Aries’ és ’Constellation Virgo’ fajta. Felhívjuk a figyelmet, hogy az összegyűjtött fajták különleges megjelenésük alapján lettek egybe csoportosítva. Növekedési erélyük eltérő, melyről a katalógus képei alatt található kis ikonok adnak tájékoztatást.

Burgundy Star Picotee Blue Impr. Aries Virgo

Portulaca oleracea

’Pazzaz Nano’ néven új sorozat került a piacra. A rendkívül zömöken elágazódó növényeken már korán nagyméretű virágok nyílnak. A könnyű termeszthetőség és kiváló kerti teljesítmény mellett, a népszerűség is a Portulaca mellett szól. Az új fajták már MixMasters beültetésként is elérhetők ’Candy’ és ’Fire’ néven.

Salvia x hybrida

A forró, napos helyek egyedülálló szoliter növénye az IPM 2018 újdonságdíjasa a Salvia x hybrida ’Mysty’ fajta. Az egyöntetű, kompakt bokrokon hosszú mélykék virágok nyílnak.

Sutera diffusus

A szélsőségek időjárási körülmények ellenére is kiemelkedő teljesítményt nyújtó Sutera a 2019-es szezonban – egyedülállóként a sorozatban - dupla virágú fajtával a ’Double Snowball’-lal egészül ki.

Portulaca Pazzaz Nano MixMasters Candy Portulaca Pazzaz Nano MixMasters Fire Salvia x hybrida Mysty Sutera diffusus Double Snowball

Mint már a hírlevél elején említettük a növények felsorolása mellett katalógusunk számos olyan lehetőséget is kínál, mely a felhasználás és értékesítés területén nyújt segítséget a termesztőknek és tervezőknek. Jó példa erre a 176. oldalon kezdődő csoportosítás is melyben az összeültetésekhez, cserépmérettől függő vegyes értékesítéshez és az alternatív lehetőségekhez adnak tippeket a szakemberek.

A szélsőséges nyári időjárási körülményekre az eddigi évek tapasztalatai alapján az elkövetkező időszakban is fel kell készülni. Ismét felhívjuk a figyelmet azokra a növényekre, melyek továbbra is töretlenül bizonyítják rátermettségüket ilyen körülmények között is. Tapasztalataink szerint ezek a dísznövények a palántanevelés időszakában nagyobb hőigénnyel rendelkeznek. Célszerű ezért - amennyiben nem tudjuk a korai időszakban biztosítani számukra a megfelelő hőmérsékletet - nevelésüket a klasszikus egynyáriakéhoz (pl.: Begonia, Petunia, Calibrachoa) képest későbbi időszakra időzíteni. Ezek a növények alkalmasak arra a célra is, hogy - egy későbbi értékesítéssel - a hirtelen jött kora nyári forróságot kevésbé tűrő fajtákat pótolni tudjuk velük.

A már régóta méltán népszerű Catharanthus roseus, vagy sokat által Vinca néven ismert növény töretlenül jelen van a piacon. A ’Titan’ sorozat évről-évre bizonyítja rátermettségét szélsőséges körülmények között is.

A még kevésbé ismert, de nyári hőtűrés szempontjából szintén nagyon jól teljesítő Angelonia angustifolia a folyamatos elágazódásnak köszönhetően oldalhajtásain hozza, orchideaszerű virágait, aminek eredményeként egész nyáron át kiemelkedő díszítőértékkel bír. Ősszel akár nagyobb cserépbe ültetve utószezoni termékként is értékesíthető.

A Pentas lanceolata ’Lucky Star’ sorozat az idei szezonban mutatkozott be újdonságként. Edénybe és szabadföldbe ültetve is a nyári időszakban kiemelkedően jól teljesített, így bátran ajánlható, mint tűrő képes egynyári növény.

MUSKÁTLI

Előző egynyári hírlevelünkben már beszámoltunk arról, hogy a Florensis és a P.v.d.Haak közös cége a Toscana Breeding megvásárolta a német ENDISCH nemesítő cégtől a muskátli genetikai állományt. A 2017/2018-as szezonban - igaz még korlátozott számban - már bizonyos fajták rendelhetőek voltak.

A következő szezonban a kínálat tovább bővül, újdonságként a két cég fajtáit egy egységes rendszerbe sorolva új névvel ellátva találhatjuk meg a katalógusban.

Egy rövid magyarázat az új elnevezésekhez:

Az álló (Zonale) fajtáknak 2 fő csoportja van: világos (GREENLEAVED)- és sötétzöld (DARKLEAVED) levelű.

A félfutó és futó fajtáknak szintén két csoportja van:

 • dupla virágú (DOUBLE FLOWERED)
 • szimpla virágú (SINGLE FLOWERED).

Ezeken a csoportokon belül növekedési erély alapján vannak besorolva a fajták:

 • Álló típus esetén:
  • X (nagy)
  • M (közepes)
  • C (kompakt)
 • Félfutó és futó fajtáknál:
  • XXL
  • X (erőteljes)
  • M (közepes)
  • C (kompakt)

A növekedési csoportnak külön neve van: például Pelargonium zonale X line = Trend.

A csoporton belül a fajták szín alapján vannak elkülönítve. Például: Trend Hot Pink - Trend (csoportnév) Hot Pink (fajtanév).

Természetesen az idei katalógus még zárójelben tartalmazza a régi fajtaneveket is: Pl.: Trend Hot Pink (Hanna). A megrendelő nyomtatvány az új besorolás szerint, de még a régi néven tartalmazza a fajtákat.

Felhívjuk a figyelmet, hogy van néhány fajta, mely a katalógusban nincs benne, ennek ellenére rendelhető. Ezek az alábbiak:

 • Smart Scarlet (Serena Red)
 • Smart Deep Salmon (Gatwig)
 • Dolce Vita Light Pink (Karen)
 • Dolce Vita Purple Eye (Nancy)
 • Suger Baby Violet; Sugar Baby Lilac
 • Sunflair Cherry (Lollipop Cherry)
 • Medio Purple Pink (Malaika)

A következő fajták ebben a szezonban nem rendelhetők: Imke, Jule, Belmonte Red Nova, Hero, Cleo, Cato, Sunflair Red Pepper, Rikea, Sunflair Fireball, Renske, Quirin, Lollipop Purple, Wittje, Villetta Burgundy

HUSZONÖTÖS PROGRAM

Az elmúlt évekhez hasonlóan a már működő 25 db–os egynyári csomagok továbbra is rendelhetők a melléklet szerinti kínálatból. Ezt a listát igyekszünk minden évben az elmúlt időszak eladási tapasztalatai alapján összeállítani.

NÖVÉNYVÉDELMI TANÁCSOK

Az időjárási szélsőségek, az újonnan megjelenő kórokozók és kártevők évről-évre egyre nagyobb kihívás elé állítják a termesztő szakembereket. Tapasztalataink alapján a korai időszakban az alacsony hőmérséklet, a fényhiány és a korlátozott szellőztetési lehetőség miatti magas páratartalom jelentősen megnöveli a gombás betegségek kialakulásának kockázatát. Ilyenkor célszerű fokozottabban figyelni az állományt, amennyire lehet szellősen elhelyezni a növényeket, figyelni a helyes öntözési technikára, lehetőség szerint gyakrabban szellőztetni. Fertőzés megjelenése esetén minél előbb el kell kezdeni a növényvédelmi kezelést. Sok kórokozó terjedése vektorok, főleg szívó kártevők segítségével történik. Ebben az esetben fontos a betegséget terjesztő rovarok jelenlétére figyelni, mely legegyszerűbb módon sárga és kék ragacsos lapok kihelyezésével történhet. A csapdákon megjelenő egyedszám függvényében célszerű a vegyszeres kezelést elvégezni. A „jó karban” lévő növény kevésbé lesz fogékony a betegségekre, ezért fontos, hogy helyes termesztési technológia kialakításával törekedjünk az egészséges növényállomány megőrzésére. Vegyszerrel történő kezeléseknél mindig a célnak megfelelő, engedélyezett készítményt válasszuk, ügyelve a betartandó technológia előírásokra.

MEGRENDELÉS

Megrendelésnél kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szállítás időpontjához képest muskátli esetében 6 hét, egynyári növényeknél 8 hét a palánták nevelési ideje. Biztosan eddig az időpontig tudunk rendelni növényt, ez után már csak a maradék készletek függvényében tudjuk teljesíteni a kéréseket.

Hírleveleink célja, főleg a fontosabb változások és a kiemelt újdonságok ismertetése, bemutatása. Természetesen kínálatunkban ezen kívül még sok egyéb újdonság és érdekesség is megtalálható. Ezekkel kapcsolatos kérdéseikkel, megrendeléssel kérjük, forduljanak Kollégáinkhoz, akik szíves rendelkezésükre állnak az alábbi elérhetőségeken.

Központi iroda
Cím SZIROM Kft. 9025 Győr-Pinnyéd, Fő u. 10. 
E-mail sziromkft@sziromkft.hu
rendeles@sziromkft.hu
penzugy@sziromkft.hu
Ügyvezető igazgató Varga Balázs
Cégvezető Tóth Péter
Adminisztráció/Ügyfélszolgálat Csernák Boglárka +36 20 555 0094
Szitterné Lengyel Judit +36 20 328 0188
Számlázás/Pénzügyek Bendekovits Péterné Szilvi +36 20 231 2012
Horváth-Theisz Nóra +36 20 272 8480
Telephely
Cím 4002 Debrecen, Kéknyelű u. 61. 
E-mail debrecen@sziromkft.hu
Adminisztráció/Pénzügyek Kovács Valéria +36 20 384 9980
Telephely
Cím 2310 Szigetszentmiklós, Csepeli u. 15. 
E-mail szigetszentmiklos@sziromkft.hu
Telephely vezető Turcsán Zoltán +36 20 461 4326
Értékesítés
Budapest, Duna-Tisza köze, Dél-Alföldi régió Bakró Jenő
értékesítési képviselő
+36 20 979 8404
Dunántúli régió Gerlei Tamás
értékesítési képviselő
+36 20 594 7800
Észak-Kelet Magyarországi régió Bóné Lajos
értékesítési képviselő
+36 30 279 1078
Budapest és környéke Turcsán Zoltán
értékesítési képviselő
+36 20 461 4326